Karácsonyi Vásár!

Kategóriák

Linkek


 

BannerSite!

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Partnereink

 
 
 
Gyakori kérdések

Gyakori kérdések - Kandallók

Eltörött az üveg a kandallómban, cseréljék ki!
A gyártók többsége az üvegre, a tömitőzsinórokra, samott elemekre nem ad garanciát. Ezek csak mechanikai behatástól, illetve nem rendeltetésszerű használattól sérülhetnek meg. Sajnos az imént felsorolt részegységeket nem tudjuk garanciában cserélni!

Működhet-e zárt fűtési rendszerben központi fűtéses kandalló?
Magyar Szabvány szerint melegvíz termelésre alkalmas, szilárdtüzelésű berendezés csak nyitott rendszerben működhet! Az Uniós csatlakozás óta ez annyit módosult, hogy amennyiben a tervező-kivitelező legalább az eredeti szabványban leírt rendszerrel megegyező biztonságú rendszert tervez és kivitelez, akkor ez megengedett!


Miért nincs tömítőzsinór az ajtóban?

Bizonyos (főként az olcsóbb) készülékek esetében a másodlagos égéslevegő bevezetés nem szabályozható. Ahhoz, hogy a készülék megkapja a környezetvédelmi hatóságok engedélyét, magas tűztérhőmérsékletre van szükség. A drága készülékeknél ezt plusz szigetelésekkel és tökéletesen szabályozható égéssel érik el, az olcsóknál a másodlagos égéslevegő beáramlásának megnövelt mennyiségével! Amelyik készülékben nincs gyárilag tömítőzsinór, oda utólag sem kell rakni!


Használható-e a kandalló kémény nélkül?

Nem, kéményre mindenképpen szükség lesz, anélkül szilárdtüzelésű kandalló nem működhet!


Központi fűtést ellátó kandalló valóban rá tud segíteni a gázkazánra?

Igen, rendkívül jó hatásfokkal. A kínálatunkban szereplő kandallók többsége csak nyitott rendszerben üzemeltethető, ezért ezeket kicsit bonyolultabb beüzemelni. Mindenképpen kérjék gépész segítségét!


Van olyan vízfűtéses kandalló, amely zárt rendszerben üzemeltethető?

A gyártók többsége előírja a nyitott rendszert. Megfelelő biztonsági elemek beiktatásával azonban egyes készülékek nyomás alá helyezhetők! Kérjen tájékoztatást a gyártótól, vagy a forgalmazótól!


Szerintem kicsi a kandallóm víztere, nem melegíti fel kellőképpen a radiátorokat. Hogyan lehetne átalakítani?

Sehogy! Bármilyen átalakítás a garancia azonnali elvesztésével jár, illetve életveszélybe sodorja saját magát és családját! Az átalakítás helyett fontosabb lenne megismerni a készüléket, mielőtt megvásároljuk! Győződjünk meg róla, hogy a készülék valóban alkalmas arra, amire mi szeretnénk használni!


Nem fűt eléggé a kandallóm! Mi lehet az oka?

Vagy a fa nedves, vagy a kémény túlméretezett, vagy a kandalló típusa lett helytelenül megválasztva!


Melyik jobb: a kandalló, vagy a cserépkályha?

Mind a kettő jó, csak mind a kettő másra. Míg a cserépkályha fő fűtésre való, azaz folyamatos üzemmódban működik igazán hatékonyan, addig a kandalló szakaszosan üzemeltethető, igazodva ezáltal a felhasználó igényeihez. Hatásfokában egy jó kandalló és cserépkályha között nincs különbség. Hangsúlyozom: a különbség a felhasználás módjában rejlik.


Igaz az, hogy a kandalló csak nagy kéményről üzemelhet?

Nem, ez nem igaz. A piacon igen széles választékban elérhetők olyan kandallóbetétek, amelyek kifejezetten 14x14 cm-es kéményhez valók. Fontos tudni, hogy a betétek füstcsőkeresztmetszetét szűkíteni szigorúan tilos, bővíteni pedig nem szerencsés. A legtöbb tűztérgyártó esetében a túl nagy méretű kéményre való csatlakoztatás garancia megvonó tényező
.

Mivel lehet tüzelni a kandallóban?

Csak és kizárólag fával. Az idális tüzelőanyag a legalább 2 éve kivágott keményfa. Tudni kell, hogy a kandallók üvege igen kényes, még a sok esetben meglévő "tiszta üveg" rendszer ellenére is. Fontos megemlíteni, hogy nem megfelelő nedvességtartalmú tüzelőanyag használata egy szezon alatt képes véglegesen tönkretenni a drágán megvásárolt kandallóbetétet. Ezekben, a készülékekben szigorúan tilos szén és kőolaj származékokkal tüzelni!

Mivel tisztítható a kandalló üvege?
Szigorúan kandalló-üvegtisztítóval. Bármilyen más háztartási tisztító tönkreteszi az ajtó körüli szigetelő zsinórt, ami a gyártók többségénél nem garanciális, így a cserét fizetnünk kell. Az elhasználódott tömítőzsinór szigetéletlenséget okoz, ami viszont szabályozhatatlanná teszi az égést. Ez a tűztér elhasználódásához vezethet.


Központi fűtéses kandallót vettem, használhatom-e magában a vizes rendszer nélkül?

A vízfűtéses rendszerű kandallóbetétek, de általában a kandallóbetétek többsége, csak teljesen körbeépítve, illetve feltöltve használható. A vízfűtéses kandallóknál a hőközvetítő közeg a víz, légfűtéses esetében a levegő. Ennek folyamatos áramlását biztosítani kell. Vizes rendszerben a keringető szivattyúk, levegősnél padig a megfelelően kialakított konvekciós rések és nyílások garantálják számunkra a maximális fűtőteljesítményt.


Mitől kormozódik a kandallóm üvege?

A kormozódásnak több oka lehet. A leggyakoribb ok a nem megfelelő tűztérbetét választása. Amennyiben ennek nincs „tiszta üveg rendszere”, úgy a kormozódás természetes. Ha viszont a készülék rendelkezik „tiszta üveg rendszerrel”, akkor a kormozódást a nem megfelelő tűzifa (nedvessége nagyobb az előírtnál), vagy a nem megfelelő kémény, illetve huzatérték okozza.


Nyílt tűzterű kandallót szeretnék új építésű házamba. Lehetséges?

Természetesen, bár én erről mindenkit lebeszélnék. A nyílt tűzterű kandalló biztonságos működtetéséhez legalább 25*25 cm-es kéményre lesz szükségünk. Ez talán a kisebbik probléma. A nehezebb feladat a működéshez szükséges levegőmennyiség biztosítása. Egy ilyen készüléknek óránként akár 300-400 köbméter levegőre is szüksége lehet, ezt pedig kintről kell beengedni! Ha ezt vállalja, már csak szakképzett kivitelezőt kell keresni, akinek tudása garancia a biztonságos működésre!


Kandallót szeretnék építtetni. Hogyan válasszak megbízható szakembert és készüléket?

Én mindenképpen szakkereskedéshez, vagy vizsgázott kandallóépítőhöz fordulnék. A készülékekre jellemzően 1-2-3 esetleg 5 vagy 7 év garancia van (itt azonban érdemes rákérdezni a pontos feltételekre, hiszen a lényeg az apró betűs részekben rejlik), míg az építményre kötelezően 12 havi jótállás jár. Sok gyártó csak abban az esetben ad garanciát a készülékeire, ha igazoltan szakember helyezi üzembe. Rengeteg bosszúságtól kímélheti meg magát, aki nem csak az árakat, de a mögöttes tartalmat is figyelembe veszi: van-e megfelelő végzettsége az építőnek, ad-e részletes, írásos árajánlatot, kijött-e a helyszínre az építés előtt, el tudom-e érni később, miután kifizettem a munkát…. Ne felejtsük! Tüzet viszünk a lakásba, valamint komoly légfelhasználót! A kandalló egész lakásunk légháztartását megváltoztathatja!

Törölközőszárítós csőradiátor - Gyakori kérdések
Lakótelepen lakom, így kis hellyel rendelkezem a fürdőszobámban, ám mindenképpen szeretnék egy ilyen radiátort.

Katalógusunkban néhány, kimondottan a lakótelepi fürdőszobák adottságainak megfelelő csőradiátort is találni egyenes és íves kivitelben egyaránt. (30, 35 cm szélességűek)


Milyen radiátorszelepet rakhatok a csőradiátoromba?

Gyakorlatilag bármilyet, amelyik 1/2”-os csatlakozással rendelkezik. A szelepek kiválasztása során fontos ügyelni továbbá arra is, hogy milyen típusú és dimenziójú csőre szeretnénk csatlakozni.

A katalógusban szereplő kiegészítők más gyártók törölközőszárítós radiátoraihoz is alkalmazhatóak?

Igen, amennyiben annak vízszintes csövek távolsága és átmérője megegyezik az általunk forgalmazottéval.

A katalógusban szereplő króm modelleken túli típust (például A/G) szeretnék rendelni krómozottan. Mennyibe kerül és mennyi a gyártási/szállítási ideje?

A gyártó csak a katalógusban feltüntetett króm modelleket tudja szállítani, azon felül nem krómoz másokat, mivel a gyártási folyamat során nem garantálni azt, hogy mindenhol egyenletesen kerül majd fel a fűtőtestre a krómréteg.

Tetszenek az Önök által forgalmazott fűtőtestek, ám egyedi méretre lenne szükségem egy adott típusból. Megoldható ez valahogy?
Természetesen ésszerű, és a gyártó által kivitelezhető kereteken belül az egyedi igényeknek is igyekszünk eleget tenni. Ilyen esetben mindig kérünk egy vázlatot arról, hogy milyen az adott elképzelés, illetve, hogy mik legyenek a főbb méretei (magasság, szerkezeti szélesség, kötéstávolság). Ezt továbbítjuk a gyártó felé, aki megmondja, hogy kivitelezhető-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt van meg és mennyibe fog kerülni.

2 és 1/2 éve vettem Önöktől egy fürdőszobai csőradiátort, melyet ruhaszárításra használok, és mostanában rozsdafoltok jelentek meg a ruhákon. Mitől van ez?
Fűtési szezon alatt, ha melegvíz kering a radiátorban, kéznedves törölközők szárítására használható a radiátor, illetve a fürdőszoba fűtésére. Nedves ruhák folyamatos, éveken keresztüli szárítására, ezek tárolására a csőradiátor NEM alkalmas, és ezt nem is javasoljuk, hiszen fűtési szezonon kívül nem melegszik a radiátor és nem szárad meg a ruha. Ilyen esetben, a csőradiátorhoz tartozó törölköző tartó kiegészítők alkalmazását javasoljuk!


A csőradiátort olajjal akarom feltölteni, mert az tovább tartja a hőt! Lehet?

Csak desztillált vízzel vagy tiszta csapvízzel szabad feltölteni! Az olaj valóban tovább tartja a hőt, viszont lassabban is melegszik fel, sűrűsége miatt a meleg sokkal lassabban járja át a radiátort sőt a hőérzékélőt is tönkreteszi az olaj.

A 2,6 x 2,5 méteres (2,65 m magas) fürdõszobánkhoz keresünk törülközőszárítós radiátort. Kérem, hogy segítsenek abban, mekkora méretű kell, és milyen típusút kaphatunk Önöknél?
Tetszés szerinti színben, huszonnégy típusban, a típusok többségénél hat-nyolc méretben (300-tól 2160 wattig), kínálunk fürdőszobai radiátorokat. A méretezéshez az alábbiakat ajánljuk. Átlagos hőszigetelésû helységre, 75 °C / 65 °C / 20 °C normatív kazánteljesítményre számolva: 2,6x2,5x2,65=17,225 (m³) X 70 (w/m³szorzótényezõ) = 1200 wattos fűtőtestre van szükségük. Tehát a nálunk használt típusnevek szerint az A7-600/2; A6-500/M; A5-600/M; A5/G; A6/D; A7-600/F közül érdemes választaniuk, formájuk és színük szerint az A; M; G; D; F szórólapról, vagy személyesen valamely partnerünknél tájékozódhat.

Szeretném megtudni, hogy az Önök fürdõszobai radiátorait be lehet-e kötni hagyományosan: középen két oldalról, és melyik típust javasolják ehhez?
Természetesen forgalmazunk oldalbekötésű fürdőszobai radiátort is. Ezeket a termékeket azonban nem tartjuk raktáron. Tapasztalataink alapján a megrendeléshez szakrajz is szükséges, azért, mert a kiválasztott típuson (A; L; DL; P; DP; U; M; F; W) a bekötések pontos helyét és irányát is kell látnunk.

Króm bevonatú radiátornak miért kisebb a fűtésteljesítménye, mint az ugyanakkora fehérre festettnek?
A krómozás előtt felvitt kötőanyag miatt kisebb a hőátadás, ezért kisebb a krómozott radiátor fűtésteljesítménye, mint amelyeket fehér porfestékkel felületkezeknek.

A „G” fürdõszobai radiátort választanám, ha nem baloldalt, hanem jobbról állnának a függõleges csövek. Lehet olyat is kapni?
A G típusú radiátor univerzális, így egyszerűen megfordítható, úgy is felszerelhető. Nincs balos, vagy jobbos kivitel.


Egy antik hatású fürdõszobai radiátort szeretnék vásárolni, aminek A/P retro antik modell a neve. Ezúton szeretném megtudni, hogy mikor szállítanák az általam kiválasztott méretben?

A fehéren kívül minden fürdőszobai radiátort egyedileg rendelünk meg a gyártótól, ezért a gyártási idő és a szállítási idő együtt (Retro Antik kivitel esetében) 5 hét. Nem budapesti (és környéki) címre további 5-8 munkanapon belül történik a kiszállítás.

Csak a csomagolásban található gyári egységcsomagot szabad használni a fürdõszobai radiátorok felszereléséhez? Nem lehet másfélét választani?

Az U és W típusoknál csak a négy pontos, „kampós” felfogatás lehetséges. A többi típus többségénél az egységcsomagban található leszorító rögzítés helyett „univerzális felszerelési csomag” névvel négy pontos bilincselő megfogatásút is lehet választani (a fehéren kívül krómozott kivitelben is).

Vásárolnék egy magas fürdõszobai radiátort, hogy több törülközõ is elférjen rajta. Van-e plusz tartószerelvény erre a célra?

Az A és F típusokon már előre kialakításra kerültek törülközőtartók. Az egyenes (P) és íves (L) modellekre a szélességhez illeszkedő csavarozható törülközőtartók vásárolhatók. Természetesen a radiátor színe szerint is biztosítunk választékot. Gombszerű törülköző akasztót is forgalmazunk külön felszerelhető törülközőtartó néven.

Nem fürdõszobai radiátorra, hanem valamilyen kisebb, falra szerelhetõ törülközõszárítóra lenne szükségem. Forgalmaznak ilyet Önök?

Erre a célra három méretben (520, 750, 1050 mm-es magasságban), fehér és krómozott kivitelben, könnyű és kis fogyasztású (40, 60, és 75 wattos teljesítményû) elektromos fürdőszobai szárítókat (ES típus) forgalmazunk.

 


Bevásárlókosár

Radiátor Vásár!

Raktrár készletről

Regulus radiátorok!

REGULUS réz-alumínium
lapradiátorok nagyválasztéka!

1,5 - 2 hetes szállítással

Több darab vásárlása esetén
kérjen egyedi árakat!!!

Regulus R2/40
23 490.-Ft
További radiátor méretek

Új típusok

Hírlevél

Partnereink

 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logo


 partner logoWebáruház készítés és bérlés

0.41 mp
SSL biztonságos vásárlás     Webáruház bérlés